MIKÄ ON DJW?

DJ Weekend kerää kolmatta kertaa DJ:t ja klubikulttuurin ystävät yhteen lauantaina ja sunnuntaina 4.-5.2.2017 Seinäjoella. Seminaariohjelmamme on nyt valmis julkistettavaksi ja julkistamme infoa tästedes päivittäin! Seuraa meitä Facebookissa ja Instagramissa (@djweekendsuomi) hashtagilla #djw2017

DJW on osa MARS-festivaalia: http://www.marsfestivaali.fi/info


DJW Facebookissa:

https://www.facebook.com/DJWeekendsuomi


RAVEBOX ARTIKKELI DJW2015:sta:

Joku tapahtumassa taisi mainita, että tässä meillä on nyt Suomen oma ”mini-ADE”. Paikalla olikin sen verran alan ammattilaisia ja lupauksia, että ei tässä kaukana totuudesta olla. DJ Weekend oli pienimuotoisuudestaan huolimatta pätevästi järjestetty tapahtuma, minkä lisäksi siellä käytiin tärkeitä keskusteluja aiheesta jos toisestakin.

Parasta DJW:ssä oli se, että siellä keskityttiin varsinkin tulevaisuuteen. Jo tapahtumaa järjestäneen Toni Kurkimäen alkuspiikki dj-hommien historiasta ja tilanteesta nyt oli hyvää johdantoa tähän teemaan, joka tuntui toistuvan yhä uudestaan. Yksi paneeleista oli keskitetty tulevaisuuden artisteihin: esillä olivat Lope & Kantola, Jon Electra, Topi, AMPR ja Tontario. Yksi luento oli Orionin vetämä sosiaalisen median pläjäys – aihe, joka on tärkeä tänä päivänä, mutta vielä tärkeämpi tulevaisuudessa (huippusetti muuten, diat täältä). Paneelikeskusteluista ehdottomasti mielenkiintoisimmassa puhuttiin suoraa puhetta Suomen elektronisen musiikin tulevaisuudesta: mitä meidän pitäisi korjata nyt, jotta Suomi olisi tulevaisuudessa tämän alan kärjessä?

Paneelissa keskustelemassa olivat Orion, TJH87:n ja Youth Controlin Timu Juuti, Tom Fall ja Beatsyn Anssi Uimonen – ei siis turhaa väkeä. Yhteinen mielipide oli se, että syy suomalaisten breikkaamisen puutteeseen ei löydy yksilöhittien tai talentin vähyydestä. Suurimmaksi ongelmaksi nostettiin suomalaisten majorien arkaaisuus ja kykenemättömyys seurata maailman trendejä. Orion nosti esille juuri sen, että nämä yhtiöt heräsivät EDM:ään aivan liian myöhään. Myös ulkomaille artisteja myyvät managerit puuttuvat Suomesta, kaikki pelataan turvallisesti kotimaahan päin. Seurauksena ulkomaiset lafkat eivät kiinnostu suomalaisista artisteista, jotka eivät kotimaassaankaan ole juuri mitään. Näin Suomi lyö omat musiikkiporttinsa kiinni.

Tom Fall kertoi mahdollisesta ratkaisusta: esimerkiksi Ruotsin puolella Swedish House Mafia hinasi menestykseen mukaansa Alesson. Suomalaisiakin supertähtiä tältä alalta löytyy: miksei oppipoikia olla vedetty mukaan soppaan? Syyksi pohdittiin osittain Suomen legendaariseksi muodostunutta naapurikateutta: jos joku vierellä pärjää samassa asiassa, hän on uhka, ei ystävä. Jo rakkaista Facebook-ryhmistämme ja muista nettikeskusteluista on saanut huomata, että selkiin läimitään taputuksien sijaan mieluusti puukkoja. Elektronisen musiikin ihmiset Suomessa siis kilpailevat keskenään yksilöinä sen sijaan, että lähdettäisiin breikkaamaan huipulle porukalla. Raaka yleistys, mutta nyt tiedostettu ongelma.

Kunniamaininta Super8 & Tabille, jotka paikalle saavuttuaan kertoivat yrittäneensä oppipoikien hinaamista mukaan, mutta promoottorien seula on yksinkertaisesti liian tiukka. Heidät pitäisi ensin vakuuttaa siitä, että näillä suomalaisilla on markkina-arvoa. Muun muassa Unified-julkkarikeikka Ministry of Soundissa oli kuitenkin äärimmäisen hieno esimerkki siitä, mitä voidaan tehdä. Super8 & Tab otti sinne tosiaan viisi suomalaista artistia esiintymään, mikä on huikeaa. Tämäkin keikka vaati kuulemma puolen vuoden vääntämisen promoojien kanssa, mutta se kannatti.

Tämän diipin keskustelun ja Super8 & Tabin intensiivisen haastiksen jälkeen (kannattaa ehdottomasti tarkastaa, kunhan videot pyöräytetään nettiin – hyvin mielenkiintoista tavaraa) päästiinkin sitten vähemmän diippiin vääntöön siitä, kyykyttääkö dj työnantajaa ja yleisöä vai toisin päin. Kolme dj:tä pääsi lopulta keskustelussa yllättäen ensimmäiseen vaihtoehtoon. Päivän päätti (ehkä?) odotettu Rakkaudesta lajiin!!! -live, jossa skenen konkarit pääsivät päästelemään paineita tämän päivän polttavista kysymyksistä. Onko sync-nappi perseestä? Antavatko silikonitissit maagiset dj-taidot? Onko Teostolla kaikki muumit laaksossa? Kaikkiin näihin saatiin vastaus (ehkä?) sivistyneen keskustelun lomassa, joka todisti…ei mitään. No, ainakin oli hauskaa. Sitä ei voi kiistää. Olisiko kohta säännöllinen Rakkaudesta lajiin!!! -podcast?

Lauantain todellinen päätepiste oli Super8 & Tabin ja kavereiden kovaakin kovempi keikka Karmassa. Ja meno oli kova. Yön töhnistä selvittyään DJW alkoi kehittämään lisää tulevaisuuden lupauksia aluksi Lopen demopaketilla, joka avusti sen suhteen, millaisia demoja kannattaa lähettää, miten niitä kannattaa lähettää ja mihin niitä kannattaa lähettää. Asiallisesta infopaketista jatkoivat Tom Fallin vetämä Beatskill -tuotanto-opastus sekä Samplin, Meken ja Aurun vetämät dj-pajat. Harvoin pääsee tällä elektronisen musiikin saralla näin pätevän koulutuksen äärelle kotimaassa. Sunnuntaihin ei enää muuta mahtunutkaan, lukuun ottamatta toisia bileitä Karmassa. Tulevaisuuden toivot, Tom Fall, TJH87 ja Deck Jagger vetivät melkoiset setit hurjissa, varsinkin tapahtumassa käyneille suunnatuissa pirskeissä. Timanttinen päätös onnistuneelle tapahtumalle.

DJW:stä jäi kaikin puolin todella hyvä maku suuhun. Puitteet olivat kunnossa, oikeat puhujat olivat puhumassa oikeista asioista, nousevia staroja puffattiin, bileet olivat melkoiset. Mitä muuta voi tällaiselta tapahtumalta odottaa? Ensi vuonna vain uutta putkeen entistä isommalla vaihteella. Skenen tulevaisuudesta vahvistuivat taas entisestään positiiviset fiilikset: eihän näillä korteilla voi kuin voittaa.

adminMIKÄ ON DJW?